fbpx

Geloof jij in jezelf?

 • Ingrid van Ophem

Waarom vinden we het zo lastig om ons zelf te verkopen? In elke training en elke workshop is dit één van de terugkerende onderwerpen waar ondernemers tegen aan lopen. Op de vraag wat wil je leren komt steevast het antwoord hoe ik mijzelf verkoop en blijkt dat alle deelnemers dit graag willen leren.

Jezelf verkopen

Jezelf verkopen heeft vooral te maken met geloven in jezelf. Want wanneer jij in jezelf gelooft dan durf je ook tegen een klant te zeggen dat jij goed bent, dat hij bij jou aan het juiste adres is en dat jij de persoon bent die hem of haar het beste kan helpen. Maar zolang jij dat zelf niet gelooft dan gelooft jouw klant dat ook niet en koopt hij niet. Dan gaat hij nog even verder kijken, twijfelen en waarschijnlijk ergens anders kopen wat hij veel beter bij jou had kunnen kopen. 

Geloof in jezelf

Wie gelooft in zichzelf draagt dat uit. Die laat dat zien in zijn houding, in zijn taalgebruik en woordkeuze. Met alles wat hij uitstraalt. Dat betekent ook dat als je onzeker bent, je dit ook op al deze manieren laat zien. Best lastig om overtuigend over te komen als je niet overtuigd bent van jezelf. Hoe kan je ervoor zorgen dat jij je zekerder voelt?

Natuurlijk als eerste door echt in jezelf te geloven. Echt te geloven dat je het kan. Dat is voor een groot deel mindset. We kijken vaak vooral naar wat niet goed is gegaan. De fouten die je hebt gemaakt blijven je veel langer bij dan de complimenten die je hebt gekregen. Het is goed dat je van jouw fouten leert, maar erin blijven hangen brengt jou niet verder. Denken dat het de volgende keer ook fout kan gaan helpt niet. Analyseer wat er mis ging, zorg dat het niet meer gebeurt en je hebt een fout gemaakt waar je iets van hebt geleerd. Punt.

Postieve mindset

Je hebt er veel meer aan om de dingen die goed zijn gegaan eindeloos te herinneren dan de dingen die mis gingen. Door te denken aan wat je goed kan stimuleer je een positieve mindset. En een positieve mindset zorgt ervoor dat je in jezelf gelooft. Dit geloof in jezelf straal je uit. In je houding, wat je zegt en hoe je het zegt. Wanneer jij in jezelf gelooft dan gelooft de klant jou ook.

Hoe stimuleer je een positieve mindset? Door ervan uit te gaan dat het gaat lukken. Heel simpel eigenlijk. Gewoon denken ik ga het doen. Je gaat het niet proberen, want dan ga je ervan uit dat het misschien niet lukt. Nee, dit ga ik doen en het gaat mij lukken ook.

Door tegen jezelf hardop te zeggen: Natuurlijk kan ik dit!

Stel doelen

Je bent hard aan het werk, maar het leidt niet tot resultaat. Dit is heel herkenbaar voor veel ondernemers Door voor jezelf doelen te stellen weet je wat je wilt bereiken dan ga je ook die dingen doen die ervoor zorgen dat je die doelen bereikt. Het geeft je veel meer focus op wat je moet doen. Stel uitdagende doelen, let op dat ze wel haalbaar zijn. Want het bereiken van een doel is een overwinning. Een bewijs dat je het kan en dat je goed bent. Doelen helpen jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Complimenten

Verzamel alle complimenten die je krijgt van jouw klanten en hang ze op in jouw kantoor of maak er een mooie screensaver van. Want anderen vinden jou hartsikke goed in wat je doet. Vaak ben jij zelf de laatste die toegeeft dat je het kan, dat je anderen kan helpen en dat je heel goed bent in wat je doet. 

Vergroot jouw kennis

Hoe meer je weet, hoe meer jij gelooft in jezelf. Zijn er onderwerpen die je niet goed beheerst, waar je onzeker over bent? Vergaar de kennis. Waarschijnlijk kom je er dan achter dat je het eigenlijk allemaal wel weet en dat het vooral jouw onzekerheid was. Dit is bij mij vaak het geval. Ik denk dat ik het niet weet, maar natuurlijk weet ik het wel.  

Overtuig de klant

Met een positieve mindset ga je jouw klant sneller en gemakkelijker overtuigen. Hij krijgt net zo veel geloof in jou als jij in jezelf hebt. Daarbij is jouw houding ook belangrijk. Rechtop staan, de ander aankijken, rustige uitstraling. Jouw taalgebruik bepaalt ook het geloof van jouw klant in jou. Lees in mijn blog Verkopen met overtuigende taal meer over daadkrachtig taalgebruik.

Al deze facetten maken dat de klant in jou gelooft. Jij overtuigt de klant daarmee dat hij bij jou goed zit. Dat hij met jou zaken wil doen. Want geloof jij in jezelf, dan gelooft de klant jou ook.

Wil jij leren hoe je met overtuiging een verkoopgesprek voert? Jezelf durft te verkopen, om de koop durft te vragen en daarmee jouw omzet vergroot? Volg dan de verkooptraining Succesvoller Verkopen. Dan leer je dit en nog veel meer in één dag. 

Ook interessant om te lezen:

 • Wat stelt de klant veel vragenWat stelt de klant veel vragen

  Wat stelt de klant veel vragen

  Dat heb jij vast ook wel eens. Een klant vraagt bij jou een offerte aan en vervolgens blijft een klant maar vragen stellen. Heb je hier ervaring mee? Wat zijn de voorwaarden? Hoe werken jullie nu precies? En jij denkt wat wil die klant nu eigenlijk?

  Lees verder

 • In contact blijven met de klant, juist nu!In contact blijven met de klant, juist nu!

  In contact blijven met de klant, juist nu!

  Zit jij letterlijk met je handen in het haar en denk je en hoe nu verder? Wil je actie ondernemen maar weet je niet goed welke dat dan moet zijn? Ik herken het helemaal. Ik had het ook de afgelopen weken. Al mijn trainingen geannuleerd en een lege agenda. Wat ga ik doen? Ik ben contact gaan zoeken met mijn klanten. Mijn netwerk en dat heeft mij al heel veel nieuwe inzichten en mogelijkheden opgeleverd. Want juist nu is het belangrijk om in contact te blijven met je klant.

  Lees verder

 • Wie beslist er eigenlijk?Wie beslist er eigenlijk?

  Wie beslist er eigenlijk?

  Verkopen doe je vaak niet aan één persoon. Je spreekt misschien wel één persoon, maar deze persoon heeft één of meerdere mensen achter zich die meedenken en soms ook meebeslissen. Dus verkoop je meestal aan een aantal personen. En dat is best lastig, want vaak spreek je deze niet, maar bepalen zij wel mee wat er uiteindelijk wordt gekocht en of er daadwerkelijk wordt gekocht. In verkoop taal noemen we dat de Decision Making Unit de DMU. De groep die de beslissing maakt.

  Lees verder

  Succesvoller Verkopen
  Pettemerstraat 12b
  1823 CW Alkmaar
  +31 6 547 141 28
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  © 2019 SMACK it CREATIONS
  ALL RIGHTS RESERVED

  Agenda

  Meld je nu aan voor een van onze trainingen

  Er zijn slechts een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar.


  AANMELDEN