fbpx

Herken jij alle koopsignalen?

 • Ingrid van Ophem

In het gesprek met de klant geeft de klant jou koopsignalen. Door vragen te stellen, te twijfelen of met bezwaren te komen. Het zijn allemaal koopsignalen.

Veel verkopers herkennen dit niet als koopsignalen. Ze praten er over heen. Negeren ze. Terwijl de klant jou signalen geeft waardoor bij jou alle bellen moeten gaan rinkelen. De zwaailichten aangaan. Als een soort neon verlicht pijl die knippert.

Wanneer de klant jou vraagt wanneer je het kan leveren. Of je het ook in een andere kleur kan leveren. Dat zijn koopsignalen. Een klant die vraagt of je open bent geeft ook een koopsignaal. Hij wil naar je toekomen. Dat doet hij niet omdat hij zich verveelt en denkt wie kan ik nu eens bellen. 

Door de koopsignalen te herkennen, te signaleren pak je veel sneller door naar de verkoop.

Een aantal koopsignalen op een rij:

 • Is het nog beschikbaar?
 • Hoeveel hebben jullie er nog?
 • In welke kleuren kan ik het nog meer bestellen?
 • Hoe gaat het dan in zijn werk?
 • Bezorgen jullie ook?
 • Wat is de minimale bestelhoeveelheid?
 • Wanneer kunnen we met dit traject beginnen?
 • Hoe druk heb je het in september?
 • Hoeveel kost het?
 • Zijn er al voldoende deelnemers?
 • Wanneer moet ik betalen?
 • Kan ik ook in termijnen betalen?
 • Wat als het niet past, kan ik het dan ruilen?
 • Hoe zit het met de garantie?

 

Bezwaren kunnen ook een koopsignaal zijn. Zo heb je dat waarschijnlijk nog nooit bekeken. Maar een klant die een bezwaar heeft is geïnteresseerd. Hij geeft aan dat hij over jouw product nadenkt. Misschien heeft hij wel meer informatie nodig of wil hij bevestiging dat hij de juiste keuze maakt. Bezwaren zijn dus zeker koopsignalen. Als jij ze tenminste zo herkent.

Verkopers hebben vaak de neiging om vooral zelf veel te praten en slecht te luisteren. Als je koopsignalen wilt herkennen dan is het belangrijk om de klant de ruimte te geven deze te kunnen geven. Dus de klant vooral laten vertellen wat hij wil en wat hij vindt. Luister goed, herken de koopsignalen en sluit vaker en sneller de deal.

Door koopsignalen te herkennen haal je meer resultaat uit jouw verkoopgesprekken en gaat jouw omzet stijgen. Wil je leren om de koopsignalen te herkennen en de juiste vragen te stellen. Volg dan de verkooptraining Succesvoller Verkopen. Meer informatie en data vind je op de website

Ook interessant om te lezen:

 • Wie beslist er eigenlijk?Wie beslist er eigenlijk?

  Wie beslist er eigenlijk?

  Verkopen doe je vaak niet aan één persoon. Je spreekt misschien wel één persoon, maar deze persoon heeft één of meerdere mensen achter zich die meedenken en soms ook meebeslissen. Dus verkoop je meestal aan een aantal personen. En dat is best lastig, want vaak spreek je deze niet, maar bepalen zij wel mee wat er uiteindelijk wordt gekocht en of er daadwerkelijk wordt gekocht. In verkoop taal noemen we dat de Decision Making Unit de DMU. De groep die de beslissing maakt.

  Lees verder

 • Wil jij ook meer klanten en meer omzet?Wil jij ook meer klanten en meer omzet?

  Wil jij ook meer klanten en meer omzet?

  Vandaag kreeg ik de vraag van iemand wat ik nu het leukste vind. Een training voor zelfstandig ondernemers of een training bij een multinational. Ik doe het allebei en ik vind het ook allebei heel leuk om te doen. Maar als ik echt heel eerlijk ben dan ligt mijn hart toch wel het meest bij het trainen en coachen van een zelfstandig ondernemer. Heel veel ondernemers zijn begonnen met hun bedrijf met een duidelijk idee wat ze willen gaan doen. Wat ze willen gaan verkopen. Alleen hoe je dat verkoopt, daar hebben ze vaak geen ervaring mee. Dat is zo jammer, want velen haken af, stoppen met hun bedrijf omdat verkopen ze niet lukt. Wanneer je deze ondernemers kan helpen om te slagen met hun bedrijf. Dat is wel het mooiste om te doen.

  Lees verder

 • Jezelf verkopen, vind jij dat ook zo moeilijk?Jezelf verkopen, vind jij dat ook zo moeilijk?

  Jezelf verkopen, vind jij dat ook zo moeilijk?

  Jezelf verkopen, dat is voor veel ondernemers best moeilijk. Dat hoor ik ook vaak van mijn klanten. Dat ze jaren in de verkoop hebben gezeten en dachten dat gaat mij in elk geval lukken nu ik mijn eigen onderneming heb. Maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Want jezelf en jouw product of dienst verkopen is iets heel anders dan iets verkopen van een bedrijf waar je voor werkt.

  Lees verder

  Succesvoller Verkopen
  Pettemerstraat 12b
  1823 CW Alkmaar
  +31 6 547 141 28
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  © 2019 SMACK it CREATIONS
  ALL RIGHTS RESERVED

  Agenda

  Meld je nu aan voor een van onze trainingen

  Er zijn slechts een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar.


  AANMELDEN