fbpx

De klant kan zelf nee zeggen

 • Ingrid van Ophem

Wat is dat toch dat wij zo goed weten wat de klant wel en niet wil. In elk geval denken we dat we het weten. Waar dat weten op gebaseerd is, dat is onduidelijk. Heel vaak denkt een verkoper: dat wil mijn klant toch niet, daar hoef ik niet over te beginnen.

Tijdens mijn trainingen zie ik dat regelmatig gebeuren. De verkoper beslist vaak dat de klant iets niet wil en het daardoor dus ook niet koopt.

Laatst weer een prachtig voorbeeld uit de praktijk. We waren een weekendje weg. Ik had mijn e-reader thuis opgeladen en dan kan ik 70 uur lezen. De oplader thuis gelaten en na 10 minuten e-reader leeg. Ik had iets niet goed gedaan bij het opladen. Dus wij op zoek naar een oplader voor de e-reader.

In de eerste winkel hadden ze een oplader met 7 verschillende stekkers. Helaas was ik de e-reader vergeten mee te nemen dus we hadden geen idee welke aansluiting de e-reader had. Wij dachten hier zit er vast eentje bij die op de e-reader past. Maar de verkoper dacht daar anders over en voordat wij iets konden zeggen zie de verkoper letterlijk: Ik kan me voorstellen dat u dat voor 17 euro niet wilt gokken. U zult nog even verder moeten zoeken. En dat hebben we dus gedaan. Om de hoek in een andere winkel een oplader gekocht van 16 euro, het was ook niet zeker of deze paste maar terugbrengen was geen probleem. Hij paste dus ik kon verder lezen in mijn spannende boek. Maar ik weet eigenlijk wel zeker dat één van de 7 stekkers aan de oplader in de eerste winkel er ook op hadden gepast. 

Conclusie: Laat je klant zelf nee zeggen. Laat je klant zelf beslissen dat hij iets niet wil kopen. Dat kan hij namelijk heel goed zelf, dat hoef jij echt niet voor de klant te doen.

Vul niet in voor de klant. Doe geen aannames en laat de klant zelf beslissen. Dat doe je door gewoon je mond te houden nadat je iets hebt aangeboden en rustig de reactie van de klant af te wachten. Dan hoor je vanzelf wat de klant ervan vindt en kan je een reactie geven op wat een klant denkt en zegt en ga je niet uit van wat je zelf denkt en invult. 

Dit gebeurt heel veel, let er maar eens op en misschien doe je het zelf ook wel. Dat je denkt: ik verkoop dit basis product en de klant wil daar vast niet ook nog dit aanvullende product bij. Misschien denk je zelfs, als hij het basis product maar koopt dan ben ik al blij. Terwijl de klant waarschijnlijk veel blijer is als hij beide producten bij jou kan en mag kopen.

Ik geef in trainingen wel eens het voorbeeld van een tv kopen en er thuis achter komen dat je daar ook een bepaalde kabel voor nodig hebt om hem aan te sluiten. Die blijkt dan niet in de doos te zitten en had je er dus extra bij dienen te kopen. Word je er als klant nu blij van als deze kabel direct erbij wordt aangeboden of vind je het als klant fijn om nog een keer terug te rijden naar de winkel en er eentje te halen? Ik weet wel wat ik liever heb. 

Bied de klant dus alles aan wat je hebt en laat de klant dan zelf beslissen of hij het wil kopen. Gun je klant het gevoel dat voor alles bij jou terecht kan en het ook allemaal mag kopen. De klant is tevreden en jij hebt meer verkocht. Allebei blij.

Ook interessant om te lezen:

 • Wie beslist er eigenlijk?Wie beslist er eigenlijk?

  Wie beslist er eigenlijk?

  Verkopen doe je vaak niet aan één persoon. Je spreekt misschien wel één persoon, maar deze persoon heeft één of meerdere mensen achter zich die meedenken en soms ook meebeslissen. Dus verkoop je meestal aan een aantal personen. En dat is best lastig, want vaak spreek je deze niet, maar bepalen zij wel mee wat er uiteindelijk wordt gekocht en of er daadwerkelijk wordt gekocht. In verkoop taal noemen we dat de Decision Making Unit de DMU. De groep die de beslissing maakt.

  Lees verder

 • Wil jij ook meer klanten en meer omzet?Wil jij ook meer klanten en meer omzet?

  Wil jij ook meer klanten en meer omzet?

  Vandaag kreeg ik de vraag van iemand wat ik nu het leukste vind. Een training voor zelfstandig ondernemers of een training bij een multinational. Ik doe het allebei en ik vind het ook allebei heel leuk om te doen. Maar als ik echt heel eerlijk ben dan ligt mijn hart toch wel het meest bij het trainen en coachen van een zelfstandig ondernemer. Heel veel ondernemers zijn begonnen met hun bedrijf met een duidelijk idee wat ze willen gaan doen. Wat ze willen gaan verkopen. Alleen hoe je dat verkoopt, daar hebben ze vaak geen ervaring mee. Dat is zo jammer, want velen haken af, stoppen met hun bedrijf omdat verkopen ze niet lukt. Wanneer je deze ondernemers kan helpen om te slagen met hun bedrijf. Dat is wel het mooiste om te doen.

  Lees verder

 • Jezelf verkopen, vind jij dat ook zo moeilijk?Jezelf verkopen, vind jij dat ook zo moeilijk?

  Jezelf verkopen, vind jij dat ook zo moeilijk?

  Jezelf verkopen, dat is voor veel ondernemers best moeilijk. Dat hoor ik ook vaak van mijn klanten. Dat ze jaren in de verkoop hebben gezeten en dachten dat gaat mij in elk geval lukken nu ik mijn eigen onderneming heb. Maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Want jezelf en jouw product of dienst verkopen is iets heel anders dan iets verkopen van een bedrijf waar je voor werkt.

  Lees verder

  Succesvoller Verkopen
  Pettemerstraat 12b
  1823 CW Alkmaar
  +31 6 547 141 28
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  © 2019 SMACK it CREATIONS
  ALL RIGHTS RESERVED

  Agenda

  Meld je nu aan voor een van onze trainingen

  Er zijn slechts een gelimiteerd aantal plaatsen beschikbaar.


  AANMELDEN