7 redenen om een voorstel na te bellen

Je hebt een voorstel, een offerte gestuurd naar jouw klant of potentiële klant. Natuurlijk wil je weten wat de klant van jouw voorstel vindt. Maar dat betekent bellen. Veel ondernemers vinden dit moeilijk. Wanneer moet ik bellen? Wat moet ik zeggen? Wat als het niet goed is? Ik hoor zelfs wel eens het argument, als het niet goed is geeft dat weer veel extra werk om het te veranderen.
De belangrijkste reden om niet te bellen is vooral de angst om afgewezen te worden. Om te horen dat het niet goed is of nog erger dat de klant voor een ander gekozen heeft. Het is heel makkelijk om redenen te vinden om niet te bellen. Af te wachten. Als de klant het wil dan belt hij zelf wel. Ik mail altijd, dan kan de klant reageren als het hem uitkomt.
Op deze manier loop je veel omzet mis. Doe je veel voor niets. Het voeren van een gesprek met de klant en dan vervolgens een goed voorstel schrijven, dat past bij de wensen van de klant, kost tijd. Veel tijd. Het nabellen van het voorstel is slechts een telefoongesprek van, wat zal het zijn, 10 minuten.
Bellen is het beste, maar waar haal je de zin en de moed vandaan. Ik heb de 7 redenen om wel te bellen voor je op een rij gezet. Allemaal redenen waarom jij die telefoon wel moet pakken om de klant te vragen wat hij van jouw voorstel vindt.
1. Jij wilt weten of je het goed hebt gedaan: Je belt de klant omdat je wilt weten of je het goed hebt gedaan. Of jouw voorstel past bij zijn wensen.
2. Jij laat zien dat deze klant belangrijk is voor jou: Door te bellen laat je zien dat jij jouw klant belangrijk vindt. Dat je interesse toont. Dat je graag met hem samenwerkt. Dat je het met plezier regelt.
3. Je blijft de concurrentie voor: Zijn er meerdere bedrijven in de race voor de opdracht dan is het nog belangrijker om in contact te blijven. Je wilt dat de klant voor jou kiest. En als je concurrenten niet bellen, dan heb je nog meer kans om de deal te sluiten.
4. Jij wilt deze klant graag helpen: De klant heeft een probleem en jij hebt de oplossing. Deze klant wil je graag helpen, dat doe je door te bellen, interesse te tonen en de klant te helpen om zijn besluit te nemen: jou zijn probleem te laten oplossen.
5. Jij weet waar de klant zit in zijn beslissingsproces: In contact blijven met je klant zorgt ervoor dat je weet wat de klant wil, denkt en beslist. Je hebt hier invloed op. Je kan sturen en bijsturen. Adviseren en er zijn op het moment dat het nodig is.
6. Je komt sneller tot de deal: hoe langer je wacht met bellen, hoe verder jij in het geheugen, de mailbox en de stapel op het bureau bent weggezakt. Hoe minder de urgentie ineens lijkt te zijn en hoe langer je klant denkt en wikt en weegt. Het ijzer smeden als het heet is, erboven op zitten zorgt ervoor dat je de deal sneller sluit.
7. Je hebt persoonlijk contact: Persoonlijk contact is veel beter dan contact per mail. Via de mail is het moeilijk verkopen. Door de klant te spreken achterhaal je wat de klant van jouw voorstel vindt en kan je dingen uitleggen en toelichten.
Ik ben benieuwd wat jij moeilijk vindt aan het nabellen van een offerte. Welke van de 7 redenen overtuigt jou om het nu wel te gaan doen?
Wil je leren hoe je met vertrouwen en overtuiging jouw offerte opvolgt? Volg dan de training Succesvoller Verkopen. Dan leer je onder andere hoe je vaker van een offerte een deal maakt en zo jouw omzet op een hele makkelijke manier vergroot.