Een aanvraag om informatie, wat doe jij daarmee?

Je krijgt een aanvraag binnen via de website. Voor informatie over jouw product of dienst of voor het toesturen van een brochure. Er toont iemand interesse in jou of jouw product of dienst. Wat doe je dan? Stuur je keurig een brochure op? Beantwoord je de vraag van de klant? Ik hoop het wel. Maar dat is niet bij elk bedrijf het geval.
Geen reactie
Mij gebeurt het best vaak dat ik niets hoor op een aanvraag die ik per mail, via een website of de telefoon doe. Laatst heb ik een makelaar gebeld omdat we interesse hebben in een pand dat te koop staat. Ik heb twee vragen gesteld en daar werd ik over teruggebeld. Dat is nu twee weken geleden en ik heb nog steeds niets gehoord. Het pand staat nog wel steeds te koop, dus daar kan het niet aan liggen. Heel veel bedrijven laten hier enorme kansen liggen.
Nu hoop ik dat jij denkt, ja maar ik reageer altijd. Gelukkig maar, want dat is het minste wat je kan doen. Maar er kan veel meer dan de meeste ondernemers denken. Want alleen een brochure opsturen en dan rustig afwachten is niet voldoende. De informatie opsturen en de vraag beantwoorden is natuurlijk prima, maar er is nog veel meer mogelijk.
Een koopsignaal
Iedere klant die bij jou een vraag stelt heeft een behoefte. Geeft een koopsignaal dat hij interesse heeft in jouw product of dienst. Door het toesturen van de brochure geef je de klant de gevraagde informatie, maar is dat voldoende? Staat wat de klant zoekt ook in de brochure? Wordt daarmee alles ook duidelijk voor de klant? Kan hij dan zo bij jou een bestelling doen of heeft hij nog meer informatie nodig? Je hebt geen idee. Je wacht rustig af of de klant reageert en doet hij dat niet, dan is dat jammer.
Hier laat jij kansen liggen. Want waarom een brochure sturen als je niet weet of dit wel echt is wat deze klant nodig heeft? Is het niet veel handiger om eerst te vragen wat de behoefte van de klant is en daar op in te spelen? Misschien door alsnog de brochure toe te sturen, maar waarschijnlijk kan het ook zijn door een afspraak te maken en de wensen te inventariseren en de klant dat aan te bieden wat hij echt nodig heeft. De kans dat je dan ook iets verkoopt is vele malen groter.
Vraag een telefoonnummer
Je maakt het jezelf al zoveel makkelijker wanneer je zorgt dat de klant een telefoonnummer kan invullen wanneer hij informatie bij jou opvraagt. En klanten vullen dat in. Niet iedereen natuurlijk, maar heel veel wel en dan kan je bellen i.p.v. iets versturen. Dan kan je echt in contact komen met jouw potentiële klant. Heb je geen telefoonnummer dan kan je dat altijd opvragen. Stuur de klant een mail en leg uit dat je nog een aantal vragen hebt voordat je de informatie op kan sturen. Grote kans dat de klant jou het telefoonnummer dan gewoon mailt.
Blijf in contact
Zorg dat je elk contact opvolgt met een nieuw contactmoment. Dus heb je de klant gesproken en de informatie verstuurd bel daarna nog een keer om te vragen of je dit de informatie is die de klant nodig heeft. Dat geeft je de mogelijkheid om jouw product of dienst ook daadwerkelijk te verkopen aan deze klant. Heeft hij meer of andere informatie nodig, dan kan je die meteen geven.
Je kan zoveel meer halen uit een aanvraag via jouw website, mail of via de telefoon. Gewoon door in contact te zijn en te blijven met jouw klant. Want verkopen via een brochure of de mail dat lukt maar weinig ondernemers. Daar heb je in de meeste gevallen toch echt persoonlijk contact voor nodig.
Hoe ga jij dit in het vervolg aanpakken?