Welke taal gebruik jij?

Welke zin gebruik jij? Ik denk dat dit misschien wel een oplossing voor u is. Of Ik ben ervan overtuigd dat dit de oplossing voor u is. Het verschil is een paar woorden, de impact van de tweede zin is vele malen groter. Dit kan het verschil zijn of een klant ja zegt tegen jouw voorstel of toch nog wil nadenken, verder kijken en dat hij vervolgens voor een ander kiest. Ben jij je bewust van welke taal jij gebruikt?
Het gaat in een gesprek natuurlijk over wat je zegt, maar ook heel erg over hoe je het zegt. Een klant is op zoek naar iemand waar hij vertrouwen in heeft. Waar hij het gevoel bij krijgt dat het goed gaat komen. Dat het geregeld wordt en dat hij de juiste keuze maakt. Met de zin: Ik denk dat dit misschien wel een mogelijke oplossing voor u is, krijgt de klant dit gevoel niet. Je kan met een het gebruik van een aantal specifieke woorden alles wat je zegt ontkrachten. Hieronder een aantal woorden die je beter niet kan gebruiken in jouw gesprekken met de klant.
Eventueel, misschien en wellicht
Wanneer je de betekenis van het woord eventueel opzoekt komt de omschrijving denkbaar en mogelijk. Of te wel het is niet zeker. En jouw klant is op zoek naar zekerheid. Die krijgt hij niet wanneer je deze woorden gebruikt. Dus schrap deze woorden uit jouw gesprek en uit jouw offerte.
Eigenlijk
Het woord eigenlijk is ook een woord wat ervoor zorgt dat wat je zegt twijfelachtig wordt. Dit is eigenlijk een heel goed product. Is het nu een goed product of is het dat niet? Wat zeg je nu eigenlijk? Dit woord hoor ik heel veel. In verkoopgesprekken, tijdens presentaties en ik zie het soms zelfs in offertes staan. Niet gebruiken. Wees overtuigd van was je zegt en schrijft en laat dit woord altijd en overal achterwege.
In principe
Datzelfde geldt voor het woord in principe. In principe doen we dat niet. Dus als ik erg aandring doe je het wel? Gewoon zeggen: dat doen we niet. Meteen duidelijk en het voorkomt een hoop discussie.
Denken dat het zo is
Ik denk dat dat wel gaat lukken. Raak jij overtuigd van deze zin? Welk gevoel krijg jij bij: Ik ga zorgen dat het lukt. Ik denk dat dit je gaat helpen of Ik ben ervan overtuigd dat het je gaat lukken. Wanneer je denkt dat het zo is, dan ben je niet overtuigd en daarmee overtuig je de ander ook niet. Dus vergeet denken en wees overtuigd. Sommigen vinden het eng om dit te zeggen, straks lukt het niet, maar wanneer jij overtuigd bent, dan gaat de ander er ook met veel meer vertrouwen in en is de kans dat het slaagt ook vele malen groter.
Met daadkrachtige en overtuigende taal ga jij als verkoper veel succesvoller zijn. Ga jij vaker een ja krijgen op jouw voorstellen en gaan klanten sneller beslissen. Jij overtuigt ze met jouw overtuigende taal dat het goed komt. En dat komt het ook. Daar ben jij toch van overtuigd?
Wil je meer tips en leren hoe je jouw product of dienst beter verkoopt? Check dan op de website de datum van de volgende verkooptraining Succesvoller Verkopen. Een verkooptraining speciaal voor ZZP’ers en Zelfstandig Ondernemers waarin je in één dag leert hoe jij jouw omzet vergroot. Hoe je met méér plezier en méér resultaat jouw verkoopgesprek voert. Op een manier die voor jou en de klant goed voelt. Want verkopen is niet pusherig of opdringerig, wanneer je het op de juiste manier doet.