Maak jij deze fouten in jouw verkoopgesprek?

Jouw omzet hangt af van de kwaliteit van jouw verkoopgesprek. Een goed verkoopgesprek zorgt ervoor dat de klant jou leert kennen, een goed gevoel krijgt bij jou en jouw product of dienst. Waardoor de klant voldoende vertrouwen krijgt om bij jou te kopen. Wanneer dit niet gebeurt dan koopt de klant niet. Dan gaat hij twijfelen, er over nadenken en uiteindelijk ergens anders kopen. De belangrijkste fouten die je kan maken tijdens het gesprek heb ik hieronder voor je op een rij gezet. Voorkom deze fouten en je gaat merken dat je vaker verkoopt.
Te veel aan het woord zijn
Je herkent het vast wel. Je komt een winkel binnen en je vraagt naar een product en vervolgens krijg je een heel verhaal over het product met allemaal informatie die je helemaal niets interesseert. Dit is een verkoper die niet vraagt maar die vooral veel vertelt. En dan ook nog informatie die je helemaal niet nodig hebt. Hij slaat de plank volledig mis en jij denkt wegwezen hier. Deze verkoper praat te veel en vraagt niet. Stel dus vragen aan de klant en ga dan kijken welke informatie voor deze klant interessant is en vertel hem alleen dat. Dan voelt de klant zich gehoord en kan jij een goed advies geven. De kans dat de klant uiteindelijk koopt is dan vele malen groter.
Jezelf niet verkopen
Wat de klant wel van jou wil horen is dat je goed bent. Hij wil je leren kennen en een goed gevoel krijgen bij jou en jou uiteindelijk ook vertrouwen. Hij wil van jou horen dat hij bij jou op het juiste adres is. Dat jij vertelt dat je ervaring hebt, dat je weet waar je over praat. Dat het goed komt. Doe je dat niet omdat je dat overdreven vindt of omdat je niet goed weet hoe het moet. Dan krijgt de klant het vertrouwen in jou niet en koopt hij dus ook niet.
Een negatieve mindset
Wanneer jij verkopen pusherig en opdringerig vindt dan is het onmogelijk om een goed verkoopgesprek te voeren. Je hebt een positieve mindset nodig, waarbij je het gevoel hebt dat jij de klant helpt om het probleem dat hij heeft op te lossen. Dat hij blij is dat jij de oplossing hebt en dat hij deze daarom graag bij jou koopt. Dan durf je ook door te pakken naar de verkoop en verkoop je.
Denken voor de klant
Om het juiste advies te geven heb je informatie nodig. Je stelt vragen aan de klant over zijn probleem. Waar hij behoefte aan heeft en wat voor hem belangrijk is. Wanneer je dat helder hebt dan kan je ook een passend advies geven. Een grote valkuil is om te gaan denken voor de klant. Dat je zelf in gaat vullen voor de klant, vooral wanneer je vaak dezelfde behoefte ziet bij jouw klanten. Dan ga je daarvan uit en denk je voor de klant. De kans dat je hierdoor de plank mis slaat is heel groot. Dat jij door allerlei aannames de klantwens zelf invult en dat je dan iets aanbiedt wat de klant niet aanspreekt. Dus stel vragen, vraag door en vul niet zelf in.
Niet durven kiezen voor de klant
Dit zie ik heel vaak wanneer ik coach op het verkoopgesprek. Dat de verkoper de keuze niet durft te maken. Zelfs niet als de klant letterlijk vraagt: welke raad jij aan? Dan komt de angst de verkeerde keuze te maken en kiest de verkoper niet. Met als gevolg een twijfelende klant die niet koopt. Terwijl de klant nu juist bij jou komt voor hulp bij het maken van de juiste keuze. En krijgt hij die hulp niet dan kiest hij niet en koopt hij dus ook niet. Durf te kiezen voor de klant en je verkoopt.
Het initiatief bij de klant laten
Klanten twijfelen, willen nog even nadenken. Gaan het nog even bespreken. En wat doe je dan? Heel vaak wordt het initiatief dan bij de klant gelegd. Ik kom wel terug. Ik bel wel als we eruit zijn. De kans dat de klant niets meer van zich laat horen is hier zeker aanwezig. Hij gaat nog even ergens anders kijken en koopt uiteindelijk niet bij jou. Zorg dat jij het initiatief voor het contact zelf houdt. Maak afspraken dat je de klant belt nadat hij het overlegd heeft of erover nagedacht heeft. Doe je dit niet dan loop je heel veel omzet mis.
Dit zijn de belangrijkste fouten die je kunt maken in het verkoopgesprek. Zorg dat je deze fouten niet meer maakt. Dan ga je merken dat je meer en vaker verkoopt.